03 juni 2024

Van project- naar programmamanager: de stille kracht van IT

Ontdek hoe Werner bij Salta Group zijn carrière heeft getransformeerd en impact maakt.

Heb je weleens gehoord van een IT-project- of programmamanager? Deze professionals spelen een verbindende rol binnen organisaties zoals Salta Group. Ze dragen bij aan het succes van tijdelijke projectorganisaties om organisatorische verbeteringen te realiseren. Als de stille krachten achter de schermen zorgen ze ervoor dat alles binnen een project of programma volgens plan verloopt. In dit artikel maak je kennis met Werner, een ervaren programmamanager bij Salta Group, die zes jaar geleden werd gevraagd om als projectmanager bij Salta Group aan de slag te gaan na zijn carrière bij bedrijven zoals KLM, KPN en Achmea.. Inmiddels is hij doorgegroeid tot een sleutelfiguur binnen Salta Group als programmamanager.

"Laat niemand je wijsmaken dat het niet mogelijk is."


Opleiding en persoonlijke ontwikkeling

Werner heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft naast zijn werk als projectmanager in de avonduren een hbo-studie Bedrijfskunde afgerond. Dankzij de opleidingsmogelijkheden bij Salta Group bevindt hij zich momenteel in de afstudeerfase van zijn Master Bedrijfskunde via NCOI opleidingen. Hij is dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen bij Salta Group om zijn master te doen. Werner raadt iedereen aan om, als de tijd het toelaat, een opleiding, training of cursus te volgen naast je werk. Dit is niet alleen waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling, maar draagt ook bij aan je duurzame inzetbaarheid en daarmee aan je toekomst. Werner's eigen ervaring laat zien hoe belangrijk dit kan zijn. Zijn gedrevenheid en opleiding hebben hem geholpen om verder te komen dan hoe zijn kansen werden ingeschat opgroeiend in Amsterdam Oost. Werner benadrukt dat als hij het kan, iedereen het kan, zolang je in jezelf gelooft en ervoor gaat. "Laat niemand je wijsmaken dat het niet mogelijk is."

Centrale rol bij complexe verandertrajecten

Collega’s vragen zich vaak af wat voor rol Werner binnen Salta Group heeft. Een keer is hem gevraagd: “Hé, jij bent toch van IT? Ik heb een toetsenbord besteld, kan jij dat even ophalen voor mij?” Dit praktijkvoorbeeld illustreert hoe sommige collega’s naar IT kijken. Ze weten dat IT er is, maar hebben geen duidelijk beeld van de verscheidenheid aan werkzaamheden. “Naast de waardevolle ondersteuning van onze servicedesk medewerkers, zijn er veel meer IT-professionals, zoals systeem- en netwerk engineers, ontwikkelaars, testers, product owners, functioneel applicatiebeheerders, business analisten, software en applicatiearchitecten, ethical hackers, privacy- en security officers en project- en programma managers." Als programmamanager beheert Werner complexe verandertrajecten en voert verbeteringen door in samenwerking met een team van business- en IT-professionals vanuit de hele organisatie. IT- projecten en -programma’s en soms ook voor de implementatie van nieuwe bedrijven na overnames. Hierbij heeft hij een verbindende rol en zorgt hij voor een soepel verloop van deze trajecten.

"Als het goed gaat, ligt het aan het team; als het slecht gaat, ligt het aan mij."


De essentie van samenwerking en leiderschap

"Als het goed gaat, ligt het aan het team; als het slecht gaat, ligt het aan mij." Werner gelooft sterk in goed samenwerken en het benutten van de krachten en expertises van zijn teamleden. Deze verantwoordelijke houding en teamgerichtheid kenmerken hem. Hij is een voorbeeld van hoe veelzijdig en impactvol de rol van een project- en programmamanager kan zijn. Zijn carrièrepad bij Salta Group illustreert hoe belangrijk het is om te investeren in mensen. Door iedereen in zijn eigen kracht te zetten, draagt dit bij aan het beste resultaat voor onze studenten, collega’s, project- en programmateam, en de organisatie. Dat is de kracht van een team.

Vertrouwen in elkaar

Werner waardeert het vertrouwen van de CEO, de overige directieleden en zijn collega’s bij Salta Group zeer. Dit vertrouwen geeft hem de vrijheid en verantwoordelijkheid om zijn programma’s te allen tijde gezamenlijk met de teams tot het beste resultaat te brengen. Hierdoor beschouwt hij alle collega’s binnen Salta Group als het belangrijkste kapitaal van de organisatie. Het vertrouwen dat hij ontvangt, motiveert hem om zich volledig in te zetten voor de missie van Salta Group: een leven lang ontwikkelen mogelijk maken voor iedereen.

Dit artikel is geschreven door Maria Nkanu Nkanu